De renovatielening

Voor de Belgen is eigendom een prioriteit. Ze willen hun eigendommen ook graag onderhouden en verfraaien om de waarde ervan te verhogen. De noodzakelijke verbouwingen kunnen worden gefinancierd door een specifieke kredietformule, het werkkrediet. Wees echter voorzichtig, want met deze lening worden specifieke projecten gefinancierd, die in dit artikel worden toegelicht.

Werklening, een lening uitsluitend voor werk

Men mag niet vergeten dat de lening voor werken een toegewezen lening is. Het moet worden gebruikt voor de in het leningscontract vermelde werkzaamheden. De kredietnemer mag de lening niet voor andere doeleinden gebruiken, op straffe van beschuldiging van verduistering van het krediet. In dat geval kunnen sancties of gerechtelijke stappen worden ondernomen. Als u niet zeker bent van uw project, moet u een andere optie kiezen, zoals een persoonlijke lening.

de renovatielening

Renovatielening, een lening die voornamelijk wordt gebruikt voor renovatie

De renovatiewerken die met de renovatielening (vergelijking op Bankvergelijker.be) kunnen worden gefinancierd hebben voornamelijk betrekking op de structuur. Deze omvatten de renovatie van vloer- of wandbekleding, uitbreidingswerkzaamheden om een woning te vergroten en de renovatie van een keuken. Apparatuur die aan de woning is bevestigd, zoals een kookplaat of ingebouwde elektrische apparaten, kan ook worden gefinancierd met een lening voor werken.

Daarentegen is de aankoop van meubilair uitgesloten van de lening voor werken, evenals werkzaamheden van geringe omvang en bestemd voor decoratie, schilderwerk en vloerbedekking. Er bestaan ontwikkelingsleningen om deze minder belangrijke behoeften te financieren.

Renovatielening, een lening voor eigenaars

De lening voor woningverbetering is vooral bedoeld voor huiseigenaren die renovaties willen uitvoeren. Huurders komen in het algemeen niet in aanmerking voor een lening voor woningverbetering. De werkzaamheden kunnen echter zowel in een eerste als in een tweede woning worden uitgevoerd.

Lening voor woningverbetering, een lening van €3700 tot €5000

Als consumptief krediet is er een plafond van 75.000 euro voor een lening voor woningverbetering. Maar weinig instellingen bieden zo’n hoog bedrag aan. De aanbiedingen liggen meestal tussen 3700 en 50000€. De kredietnemer moet een voorafgaande, door een deskundige opgestelde raming overleggen waarin het bedrag van de werkzaamheden, inclusief leveringen en arbeid, wordt verantwoord. De lening wordt over 2 tot 10 jaar terugbetaald.

U moet ook weten dat er een aantal regelingen zijn die u kunnen helpen energie-efficiëntiewerkzaamheden aan uw huis te financieren. Deze steun is federaal, inclusief de belastingvermindering, maar ook regionaal, zoals energiepremies of renovatiepremies.