Financiën in België: alles wat u moet weten

Financiën in België is een zeer breed terrein. Het is belangrijk in het beheer van bedrijven (banken, verzekeringsmaatschappijen, enz.), maar ook in het land. De wetten op dit gebied veranderen en ontwikkelen zich naar gelang van de eisen en behoeften van de situatie.

In dit artikel stellen wij voor dat u alle details vindt over dit gebied en het beste antwoord op de vragen die u bezighouden.

La finance en Belgique

Financieringsgebieden in België

Om zijn ontwikkeling te garanderen moet een land een financieel systeem van hoog niveau opzetten en nadenken over alles wat daarmee samenhangt.  Als de deskundigen die het financiële gedeelte beheren namelijk goed beheren, zal de financiële sector de economie en de financiën in België kunnen ondersteunen en dus ontwikkelen. 

Anders komt het land in een pijnlijke situatie terecht en kan het met grote economische crises worden geconfronteerd.

Financieel beheer in ondernemingen

Het financieel beheer in ondernemingen is er vooral op gericht het financiële circuit van ondernemingen in evenwicht te brengen en de aandeelhouderswaarde te verhogen. 

Trouwens, bedrijfsfinanciering is belangrijk om het succes ervan te verzekeren. Boekhouding en controle mogen absoluut niet worden verwaarloosd. De details van bijvoorbeeld belastingen, cashflow, financiële markten en liquiditeit zijn niet zo gemakkelijk te begrijpen.

Met andere woorden, de financiële diagnose geeft ons een duidelijk beeld van de situatie van de onderneming. Dit is echt belangrijk voor een ondernemer. Het stelt hem in staat de juiste beslissingen te nemen over de ontwikkeling van zijn bedrijf en zijn onderneming:  

Als de financiële situatie van uw bedrijf goed is, dan kunt u investeren of het project ontwikkelen.
Indien de financiële situatie slecht is en nog niet stabiel, is het ten zeerste noodzakelijk te overwegen corrigerende maatregelen te nemen. 
Kortom, alleen door goed financieel beheer kunnen bedrijven zich ontwikkelen. In feite hangen de financiën in België sterk af van de activiteit van de ondernemers.

Institutionele financiering

Gespecialiseerd in bankinstellingen, houdt institutionele financiering zich voornamelijk bezig met hypotheken en beleggingen. 

De professionals die op dit gebied werkzaam zijn, beheren het kredietgedeelte dat is voorbehouden aan bedrijven en zelfs particulieren en nemen de juiste beslissingen op basis van de dossiers van hun klanten. Deze besluiten worden genomen overeenkomstig de voorschriften van de geldende wetgeving.

Of u een consumentenkrediet of een hypotheek krijgt, hangt dus af van uw financiële situatie en uw aflossingscapaciteit. 

Overweeg echter, voordat u zich vastlegt, een kijkje te nemen in onze leningvergelijker. U vindt ongeveer 20 aanbiedingen voor persoonlijke leningen, autoleningen en zelfs bouwkredieten.  

Als u ooit een kredietovername moet aanvragen, moet u weten dat dit ook mogelijk is, als uw voorwaarden en dossier het toelaten. Het is ook mogelijk een lening aan te vragen zonder over fondsen te beschikken. Lees meer voordat u een beslissing neemt. 

Internationale financiering 

Als we het in België over financiën hebben, vooral op internationale schaal, dan hebben we het over studies en analyses om de stabiliteit van de wereldeconomie te bewaken. Het gaat over markten, risico’s en crises. 

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door deskundigen die met hun vaardigheden en voornaamste taak de economie van het land en zijn activiteit op internationale schaal willen verbeteren. 

Er zijn echter nog andere professionals die deelnemen aan de ontwikkeling van de financiën in België. Het gaat om beleggers, tussenpersonen, emittenten en regelgevers. 

Openbare financiën 

De overheidsfinanciën zijn gebaseerd op het geld dat toebehoort aan de staat en de lokale overheden. 

Ontdek meteen de algemene beginselen van financiën in België: 

  • Het beginsel van de jaarperiodiciteit van de begroting.
  • Het beginsel van begrotingseenheid.
  • Het beginsel van budgettaire universaliteit.
  • Het beginsel van de begrotingsspecialiteit.
  • Het beginsel van begrotingsoprechtheid 

Persoonlijke financiën

Persoonlijke financiën is een gebied dat niet mag worden verwaarloosd. Van een burger wordt verwacht dat hij zijn inkomsten en uitgaven goed beheert om comfortabel te kunnen leven. 

Met een goed beheer kunt u immers in alle behoeften voorzien. 

Slecht financieel beheer brengt de persoon in kwestie in een moeilijke, zo niet zeer complexe situatie. 

Het is echter mogelijk dat u het goed redt, maar dat de uitgaven en lasten toch boven uw inkomen uitkomen. Denk aan een nieuwe bron van inkomsten of investeer in een nieuw project.

Als belegger kunt u misschien uw situatie verbeteren. U zult echter ook moeten voldoen aan de Belgische financiële wetgeving: u zult belastingen en nieuwe loonkosten of verzekeringen moeten betalen. 

Daarom nodigen wij u uit uw project zorgvuldig te bestuderen voordat u zich ergens toe verbindt.  

In welke financiële producten kunt u in België beleggen? Dit is een soort gids voor alle financiële producten die in België verkrijgbaar zijn.

Het is mogelijk dat uw inkomen en meer bepaald uw spaargeld u niet toelaten om grote aankopen te doen (huis, flat, auto…), het is dan mogelijk om een krediet te vragen en het in verschillende termijnen te betalen.   

PS: Specifieke kenmerken van financiën in België: Belgen worden vaak beschouwd als de koning van het sparen.  De rente op een spaarrekening is vaak een combinatie van een basisrente en een getrouwheidspremie.  Om op een verlichte manier te sparen, raadpleeg de lijst met de beste spaarrekeningen op Mes-Finances.be

Financiën in België: Veelgestelde vragen 

Wie beheert de financiën in België?

Minister Bruno le Maire is degene die sinds 17 mei 2017 de economie en financiën in België beheert. Daarnaast beheert de Federale Overheidsdienst Financiën ook de financiële aspecten van België. Het hoofdkantoor is gevestigd in Brussel in de North Galaxy Towers. 

Hoe belasting betalen in België?

Als u op zoek bent naar een manier om een Belgische belastingaangifte te doen, moet u weten dat het niet langer moeilijk is om dat te doen. Financiën in België zijn niet erg ingewikkeld.

Inderdaad, dankzij enkele toepassingen zoals: Tax On Web, kunt u tegenwoordig gemakkelijk en snel uw belastingen in België betalen. 

Daarvoor moet u gewoon naar myminfin.be gaan en de instructies volgen. 

Wanneer belastingen betalen in België?

Of het nu gaat om een overschrijving per post of per bank, de termijn van twee maanden vanaf de datum van verzending van het waarschuwingsexemplaar wordt best niet overschreden. Wacht niet tot de deadline om uw belastingen in België te betalen. Wij raden u aan de risico’s te vermijden door uw belastingen onmiddellijk te betalen. 

Hoe neem ik contact op met het belastingkantoor?

Je hoeft nergens heen. Als u hulp nodig hebt om contact op te nemen met de belastingdienst in België, belt u gewoon naar 1718. Makkelijk te onthouden, 1718 is helemaal gratis. Het is toegankelijk en de hele week geopend van 8.30 tot 17.00 uur. 

Wanneer moet ik mijn Belgische belastingaangifte van 2022 indienen?

Dien uw aangifte zelf in. Dat zou snel zijn. Overigens mag uw aangifte niet na de termijn worden verzonden. Probeer met de Tax-On-Web applicatie niet verder te gaan dan 15 juli 2022 en als u uw aangifte via een soort papier gaat versturen, niet verder dan 31 juli 2022. 

Dankzij steeds meer gesofisticeerde diensten beheert de financiële wereld in België risico’s, kosten, investeringen en dergelijke, met als doel de rijkdom van het land in zekere zin te waarborgen. 

Dit antwoord is ontwikkeld door deskundigen op dit gebied. Wij hopen dat alle bovenstaande informatie nuttig voor u is geweest. 

___________________________________

Bronnen voor dit onderwerp: Financiën in België 

https://finances.belgium.be

https://www.finance.brussels/ 

https://www.mes-finances.be/ 

___________________________________