Kunt u uw krediet niet terugbetalen? Hier zijn enkele oplossingen!

Het onvermogen om een lening terug te betalen kan vele oorzaken hebben: echtscheiding, werkloosheid, ziekte, enz. Volgens studies van eind 2017 heeft 5,7% van de Belgische kredietconsumenten problemen met de terugbetaling van hun lening. Dit komt overeen met meer dan 360.000 mensen. Aan de kant van de organisaties stelden zij vast dat ongeveer 540.000 contracten niet worden nagekomen, d.w.z. 5% van de ondertekende contracten.
Wat u moet doen als u uw lening niet kunt terugbetalen
Er zijn veel oplossingen mogelijk als u uw maandelijkse termijnen niet kunt betalen. U kunt uw familie om hulp vragen, uw bank raadplegen of een beroep doen op uw kredietverzekering.

Moeite met het terugbetalen van een lening

Vraag het mensen in je omgeving

Aarzel niet om je te wenden tot je naasten wanneer je problemen hebt met het betalen van je krediet. Immers, wie kan u beter begrijpen dan een vriend of familielid die u al lang kent? Bovendien kost een voorschot van een familielid u, in tegenstelling tot leningen van financiële instellingen, minder dan een gewone lening. In dat geval moet u een schuldbekentenis ondertekenen. U vindt een model op de website GeldBank.be

Leg uw situatie uit aan uw geldschieter

De eerste persoon die u moet informeren als u door een onvoorziene gebeurtenis uw schulden niet meer kunt betalen, is uw bankier. U weet het misschien niet, maar hij of zij heeft misschien al veel mensen geholpen die in dezelfde situatie zaten als u. Anderzijds is het altijd beter (voor beide partijen) om een minnelijke oplossing te vinden. Zo voorkomt u dat u bij de Nationale Bank van België wordt geregistreerd en stelt u tegelijkertijd uw schuldeiser gerust door uw goede wil te tonen.
In de meeste gevallen bieden kredietinstellingen twee oplossingen voor kredietnemers in moeilijkheden:

  • een verlenging van de terugbetalingstermijn van de lening;
  • een opschorting, voor een beperkte periode, van de maandelijkse betalingen. In het eerste geval profiteert de lener van een verlaging van de kosten van zijn maandelijkse betalingen. Zo kunnen ze hun andere uitgaven beter aan. Het is echter mogelijk dat uw geldschieter niet instemt met uw verzoek. Als dit gebeurt, neem dan contact op met de vrederechter om uw geschil met uw schuldeiser op te lossen.

Gebruik uw kredietverzekering

Het is wanneer onvoorziene gebeurtenissen u hinderen dat de verzekering in uw lening van pas komt. Daarom is het altijd een goed idee om dekking te zoeken! Vergeet niet dat een verzekering zowel u als de schuldeiser beschermt in geval van onvermogen om terug te betalen. In Vlaanderen en Wallonië bijvoorbeeld biedt de overheid een gratis verzekering aan. Hun doel is het verhelpen van problemen die kunnen ontstaan door verlies van werk of zelfs volledige arbeidsongeschiktheid. Om van deze dekking te kunnen profiteren, moet de lener vóór een bepaalde termijn intekenen. In principe geldt dit verzekeringsvoorstel bij het aangaan van een hypothecaire lening.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *