Hoe een consumentenlening beheren

Voor een klein project of een dringende behoefte aan geld is consumentenkrediet voor veel mensen vaak de voorkeursoplossing. Het is namelijk een krediet dat u zowel kunt verlengen als opbouwen. In 2018 had maar liefst 26,8% van de Franse huishoudens een uitstaande consumptieve lening, aldus het observatorium voor huishoudkrediet van de Franse bankenfederatie.

Hoe werkt consumentenkrediet?

Het is een lening die vaak in een dringende behoefte voorziet. In het geval van een onroerendgoedlening bijvoorbeeld zullen de verkregen middelen uitsluitend worden gebruikt voor de bouw of aankoop van een woning of pand. In het geval van een consumptief krediet is het omgekeerde waar: u kunt alles betalen wat u wilt, zolang het plafond niet hoger is dan 75.000 euro.

Consumptief krediet is snel en gemakkelijk te verkrijgen en is een oplossing om een plotselinge verandering in uw inkomen op te vangen. Maar om de klanten te beschermen is er wetgeving ingevoerd om elke vorm van overloop te voorkomen. Vóór de ondertekening zal de financiële instelling u een document overhandigen met alle details van het krediet. Uw vermogen om terug te betalen zal ook worden gecontroleerd.

Beheer van het consumentenkrediet

Is krediet echt geschikt voor alle behoeften?

Consumentenkrediet is een term die een breed scala aan kredieten aanduidt. Onder de verschillende soorten die op de markt bestaan, is de persoonlijke lening zeker de meest representatieve van allemaal. Het is een praktische, snelle en efficiënte formule met een vaste rentevoet.

Dit betekent dat u het totale bedrag kunt zien dat u moet betalen wanneer u het contract ondertekent. De bestemming van het geleende geld bepaalt u alleen. U kunt op reis gaan of de opleiding van uw kinderen financieren…

Voor grotere uitgaven, zoals de aankoop van een auto, verdient het de voorkeur dat u een bestemmingslening aanvraagt. Het bedrag dat u verkrijgt wordt dan gebruikt om alleen die aankoop te financieren. Een van de voordelen is dat je pas begint terug te betalen als je je aankoop hebt gedaan.

Hoe zit het met doorlopend krediet?

Het is gebruikelijk dat de verkoper u een betalingsfaciliteit aanbiedt wanneer u meubels of apparaten koopt. Dit kan een kleine lening zijn of een “drie keer gratis” betalingsmethode, die niet nadelig voor u kan zijn. Aan de andere kant, wanneer u doorlopend krediet gebruikt, moet u voorzichtig zijn.

Dit krediet geeft u namelijk een bedrag dat u te allen tijde kunt gebruiken. En zoals de naam al zegt, zal het elk jaar worden vernieuwd. Hier doet zich het probleem voor: het tarief is niet alleen variabel, maar ook zeer hoog (ongeveer 15 tot 20%).

Daarom bepaalt de wet een maximale aflossingstermijn van 3 jaar voor doorlopend krediet als het bedrag lager is dan 2000 euro. Dit kan oplopen tot vijf jaar voor een groter bedrag.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *