De belegging die bekend staat als “crowdlending” is toegankelijk voor iedereen. Hoe werkt het? Particulieren kunnen via een platform € 100 of meer van hun beschikbare spaargeld uitlenen aan ondernemingen die op zoek zijn naar fondsen om hun ontwikkeling te financieren. In ruil daarvoor betaalt het bedrijf een vast rendement aan de investeerder gedurende een bepaalde periode.
Deze nieuwe soort belegging is erg in trek omdat het model een rendement van 4,5% biedt en tegelijkertijd veilig is dankzij de beschikbare verzekering. Met een bruto jaarlijks rendement van 4,5% blijft de “Secured” belegging via crowdlending de meest aantrekkelijke van de belangrijkste gewaarborgde producten die in België populair zijn.

Een 100% verzekerde en voor iedereen toegankelijke belegging
De aantrekkelijke rendementen die crowdlending biedt, kunnen gepaard gaan met een verzekering die 100% van het belegde kapitaal dekt. Dit betekent dat als het bedrijf waaraan de particulier zijn spaargeld uitleent in gebreke blijft, zijn uitstaande kapitaal wordt terugbetaald. Een bijkomend voordeel is dat deze belegging volledig gratis is (met inbegrip van de verzekering die 100% van het uitstaande kapitaal dekt), zonder instapkosten of beheerskosten.
Crowdlending bovenaan de lijst van rendementen op veilige beleggingen
Deze veilige lening is een unieke investering in Europa waarmee Belgen hun spaargeld opnieuw kunnen activeren. Deze belegging wordt aangevuld met een verzekering waarmee de belegger zijn uitstaande kapitaal terugkrijgt als de onderneming waaraan hij zijn spaargeld heeft geleend, in gebreke blijft.
Over het algemeen wordt deze belegging vastgezet voor een periode van 24 maanden en biedt ze een rendement van ongeveer 4,5% per jaar, het hoogste van de verschillende veilige beleggingsproducten die in België beschikbaar zijn.
Als we deze veilige belegging vergelijken met een staatsobligatie op 3 jaar (2,60% per jaar) of een belegging in de deposito- en consignatiekas (2,50% per jaar), zien we dat het nettorendement van de verzekerde crowdlendingbelegging 1,8 keer hoger ligt.
De zogenaamde traditionele beleggingen zijn echter meer liquide, wat betekent dat de belegger het geld op elk moment kan terugvorderen en niet het geval is bij de verzekerde belegging via crowdlending. De liquiditeit die kenmerkend is voor deze traditionele beleggingen komt echter met een prijs, namelijk een lager rendement als de belegger zich terugtrekt voor de overeengekomen vervaldatum.
Hieronder volgt een overzicht van de rendementen van de 3 populairste beveiligde beleggingen in België (spaarboekjes niet inbegrepen):

Een belegging die inspeelt op de economische context
Deze alternatieve financieringsmethode voor bedrijven is sterk aan het groeien. In 2022 haalden Belgische ondernemingen bijna 150 miljoen op bij particulieren via crowdlending- en vastgoedcrowdfundingplatformen. Dit kan mede worden verklaard door de daling van het aantal bankleningen dat aan bedrijven wordt toegekend. Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Commissie, meldde in april 2023 dat banken hun kredietverlening in het eerste kwartaal van 2023 met 27% hadden verminderd.
In de huidige context, waarin de rente op leningen aanzienlijk is gestegen terwijl de rente op spaarrekeningen van de belangrijkste Belgische banken onder de 1% per jaar blijft, komt crowdlending meer dan ooit tegemoet aan de behoeften van kmo’s en particulieren die hun spaargeld willen laten groeien met een gecontroleerde risicostrategie.