Autolening

Wilt u uw huidige auto vervangen door een nieuwer of zuiniger model? U kunt een autolening afsluiten, een lening om een auto te kopen, zowel voor persoonlijk als zakelijk gebruik. Deze lening heeft vele voordelen ten opzichte van andere vormen van leningen, zoals u zult zien.

Wat is een autolening?

Een autolening is een consumptieve lening specifiek voor de aankoop van een voertuig. Als geoormerkte lening kan zij alleen worden gebruikt voor het beoogde doel, in dit geval de aankoop van een auto. Om de lening te kunnen vrijgeven, moet de lener een offerte van een professional, meestal een autohandelaar, overleggen. De schatting bevat alle informatie over de aan te schaffen auto, het model, het bouwjaar en de prijs.

autolening

Welk type voertuig kunt u financieren met een autolening?

In principe worden alleen door een dealer geleverde nieuwe voertuigen gefinancierd met een autolening. U kunt echter ook een tweedehandsauto aanschaffen, mits deze is gecertificeerd door een door de kredietinstelling erkende garage. Dit zijn doorgaans voertuigen die minder dan 3 jaar oud zijn en een CO2-uitstoot hebben van minder dan 160 g/km voor benzinevoertuigen en minder dan 145 g/km voor dieselvoertuigen.

De autolening is daarentegen gericht op zowel particulieren als professionals. Er zijn autoleningen voor de aanschaf van bedrijfswagens om het wagenpark van bedrijven en ondernemingen uit te breiden.

Wat zijn de verschillen tussen autoleningen en dealerkredieten?

Dealers organiseren ook verkoop op afbetaling voor de aankoop van auto’s. Dit is een kredietverkoop gespreid over meerdere maandelijkse betalingen. De meeste dealerkredieten hebben geen rente. De prijs van het voertuig is echter meestal duurder bij verkoop op afbetaling dan bij contante verkoop. Het verschil is aanzienlijk.

De autolening is een lening die wordt aangeboden door een kredietinstelling in samenwerking met autodealers. De bank betaalt de dealer in één keer, met een contante prijs, wat dus goedkoper is. Uiteindelijk zijn de aankoopkosten goedkoper met een autolening, ondanks de toepassing van een rentevoet. Kies een autolening boven een verkoop op afbetaling bij de dealer.

Waarom een autolening boven een persoonlijke lening?

Terwijl een persoonlijke lening de kredietnemer veel vrijheid geeft in het gebruik van het krediet, biedt een autolening meer zekerheid. Als de verkoop wordt geannuleerd, wordt de autolening automatisch geannuleerd, wat niet het geval is bij een persoonlijke lening. Bovendien heeft de autolening een veel lagere rentevoet dan een persoonlijke lening. Het verschil is aanzienlijk, in de orde van grootte van 1 tot 4%. Door te kiezen voor een autolening bespaart u tienduizenden euro’s. Al deze voordelen spreken in het voordeel van een autolening.

Hoe vind ik een aanbieding voor een autolening?

De meeste kredietinstellingen in België bieden een autolening aan. Er zijn ook duizenden online aanbiedingen waaruit u kunt kiezen. GeldBank.be biedt een autoleningvergelijker aan net zoals Bankvergelijker.  Met deze tool kunt u een lijst genereren van aanbiedingen die aan uw zoekcriteria voldoen en de resultaten prioriteren om uw keuze te vergemakkelijken. U kunt uw verzoek ook online indienen. Dit bespaart u kostbare tijd en levert aanzienlijke besparingen op. De kredietvergelijker is volledig gratis.